Adv

Tuesday, February 24, 2015

Evolusi Botol Susu Danish Ilham

Dari mengandungkan Ilham, aku fikir nak beli botol susu yg terbaik. Biarlah boleh pakai lame. Mase tu tak fikir pun sama ada anak kite serasi atau tak dengan botol susu tu. 1st time beli botol susu baby ms di Baby Expo tak ingat kat mane. Kat PICC tak silap. Beli yang kecik je dulu sbb fikir2 newborn tak minum banyak2. Lepas tu kene consider jugak kalau baby xserasi dengan puting botol tu. Anak aku mmg susu badan. Tapi aku kdg2 bagi juga minum formula bile die stay dengan daddy die, atau bile stok susu badan tak cukup di taska. Botol first yang aku beli untuk baby - Philips Avent 4oz (2)

Botol Avent pertama aku beli. Mase tu ade offer RM60+ utk 2 botol 4oz

Botol ni wide neck, senang baby nak pegang & senang nak basuh.. xpayah pakai berus bagai..

Dah lame lepas tu jalan2 kat Parkson Sunway Pyramid, ade plak 50% off untuk Nuby Premium Starter Set. Set botol ni mmg aku suke gile sejak aku belum mengandung lg. Sebab die ade step by step dr lahir sampai umur setahun. Boleh latih baby perlahan-lahan tukar puting ke straw. Siap boleh bg solid food lg.

Premium Starter Set untuk newborn sampai umur setahun. Siap dengan berus sekali

Bile Ilham dah 4 bulan lebih, die dah pandai pegang botol sendiri. So aku pasang handle ni


Bile dah lame2 baru aku tau yang botol plastik ni walaupun BPA free, masih mengandungi bahan kimia. Jadi dinasihatkan tukar botol setiap 6 bulan. Dah lame2 baru terfikir, kenape tak beli botol kaca je. Tak payah tukar lansung. Zaman sekarang siap ade jual sleeves getah lg utk mengelakkan pecah. Husband pun prefer beli yang kaca. Lebih environmental katenye. So kami belilah botol kaca brand AaryGreen.

Glass bottle AaryGree. Selamba aku beli warna ni. Sbb aku suke..hihi.. Actually ni bukan warna pink ye. Ni magenta. Warna pink ade jugak tp bukan mcm ni


Kegunaan botol ni selalu aku pakai di taska / bile2 terpakse minum formula. Aku terperasan, sukatan die mcm xberape tepat especially 1oz die tinggi gile. Sebab sukatannye bukan pada botol tp pada sarungnya. Mcm bersamaan dgn 2oz. Bile aku sukat2 (tuang air dan sukat dgn botol lain), hmmm.. Mmg lebih 1oz sukatan 1 botol die. Kirenye, klau nk buat 6oz susu, kene letak 5oz air. Boleh pulak gitu..huhu. Aku xboleh kalau nk bancuh susu, terlebih / terkurang ni. Sbb anak kecik lg kan. Takut jugak xikut sukatan. Last2 pakai jugak la botol tu cume kegunaan sendiri je. Tak berani nak bagi taska. Nak explain kat cikgu kang cikgu pun confuse. Mcm sekarang ni guna utk bagi air masak je.

Lepas tu kami beli glass bottle brand Phillips Avent. Dah survey2 nak beli online (fabulousmom /onebabyworld) sbb ade discount. Bile pegi Baby Palace di IOI City Mall, ade plak offer... Jauh lg murah dr online.. Ape lg, sambar terus. 1 botol besar, 1 botol kecik dan masing2 punye sleeves. Bezanya, sarung die tak lah semenarik seperti yg lain tp aku suke botolnye sbb sukatannye jelas pada botol. Sarungnya selain utk melindungi botol dr pecah, ia juga boleh mengawal suhu panas susu.. Mcm insulation jugak la..

 
Avent glass bottle 4oz

Ni sekali dgn sleeve die

Avent glass bottle 9oz. Ukuran die jelas, senang aku nak tengok 

Ni sekali dgn sleeve 
Bile Ilham dah start makan, aku dah boleh pakai botol + feeder Nuby tu.. Lebih mudah nak bg makan. Bagi makan pada si kecik ni agak mencabar jugak. Bile kite nak suap, tangan die pun sibuk nak menyuap jugak..

Aku tukar bile nak train pkai cup.. Kdg2 je ikut mood die...hihi..

Bile nak makan, aku tukar ke sudu ni. Just picit je botol tu. (Botol dalam set tu ade 2 jenis. Satu silikon, satu lg plastik)


Aku tak berape puas pakai feeder mcm ni.. Rase mcm lambat sebab nak goncang2..hihi.. Pakai sudu & mangkuk jugak senang. Boleh kuis2 sampai licin..



Dah 7 bulan, aku try jugak la slow2 utk ajar Ilham untuk minum susu pakai cup. Die boleh, cume lepas 2-3 teguk, die xmau dah. Marah die. Die masih suke menyonyot la tu. Hihi.. Nanti dah lame2 biase, try pakai straw plak.. Kali ni harap, botol2 kaca Ilham berjaya bertahan. Itulah main purpose die kan? Tahan lama.. Hihi. Harap sangat tak pecah, tak sumbing.. Sok2 bile dah tak pakai boleh jual/bagi kat orang.hihi..

1 comment:

  1. By and by a days each scramble toward get ready himself and need to demonstrate alluring himself to another. Every one adores plan and well done to wear. We are helping you to prep you by outfitting the Sparco in uk with high gauge and well finished with shabby expenses in joined kingdom.

    ReplyDelete